20 Temmuz 2011 Çarşamba

Islak Pansuman, Koruyucu Pansuman, Emici Pansuman

Islak Pansuman

Steril, gazlı kompresIerden oluşan pansumanlardır. Yara iyileşmesini hızlandırmak için nemliliğin korunması ve sürdürülmesini sağlar. Islak pansumanlar sık sık değiştirildiği için yara çok iyi izlenebilir.

Açık ve kapalı biçimde yapılabilir. Açık biçimde uygulanan yaş pansumanlarda kompresler %0,9 NaCl (lzotonik) ile ıslatılıp, uygulanır ve kurumadan tekrar ıslatılır.

Pansumanın kuruması, kullanılan materyalin yaraya yapışmasına neden olur. Bu değişim, çoğunlukla iki saatte bir yapılır. Kapalı şekilde uygulanan yaş pansumanlarda, kullanılan gereç solüsyonla ıslatıldıktan sonra hava geçirmeyecek şekilde sarılır.

Islak pansumanda, hidrofil gaz bezinin etkisi ile yaradaki sıvı ve doku kalıntıları, bakteri ve ürünleri emilir. Böylece, yaradaki bakteri ve zararlı artıkların yoğunlukları azalır. Ayrıca, yara ödemi çözülür, kan akımı hızlanır.

Koruyucu Pansuman


Yarayı dış ortamdan korumak için, yara yüzeyinin ya da yara üzerine yerleştirilen nemlendirici materyalin, su geçirmez malzeme ile kaplanmasıyla yapılan pansumanlardır. Bu pansumanın uygulandığı yaralarda kanama ve akıntı olmadığı için pansuman malzemesinde emici özellik aranmaz. Yarayı dış ortamdan korumak amacıyla kullanılır.

Emici Pansuman


Yaradan gelen akıntının emilmesini sağlamak için, yara yüzeyinin emici kuru malzeme ile kapatılmasıdır. Emici ve yarı emici pansuman materyalinin, havayı geçirme özelliği vardır. Böylece, hem yaranın nemliliği sürdürülürken hem de iyileşmesi hızlanır.

Pansuman malzemesi, yaranın üzerine birkaç kat konabilir ve patojen mikroorganizmaların üremesini engellemek için sık sık değiştirilmesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder